Spożywanie odpowiedniej ilości posiłków oraz właściwe nawadnianie organizmu jest ważne także latem. W trakcie upałów powinniśmy spożywać jednocześnie lekkostrawne oraz pożywne dania. Ponadto lepiej jest jeść częściej, ale mniejsze porcje. Warto więc zapoznać się z garścią pomysłów, których zastosowanie w praktyce pozwala latem utrzymać zdrową dietę i jednocześnie nie spędzać w kuchni całych dni.

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Także latem nie możemy zapominać, że każdy dzień należy rozpoczynać od smacznego i pożywnego śniadania, które doda nam energii na kolejne godziny. Ten posiłek można spożywać w wersji „na słodko”, jak i „na słono”. Wedle osobistych upodobań można sięgnąć po jogurt z musli, płatki z mlekiem, sałatkę owocową, naleśniki, drożdżówkę z owocami lub owsiankę. Dla osób, które wolą drugą wersję śniadań poleca się kanapki w dużą ilością sezonowych warzyw oraz sałatki z ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się także tosty.

Które dania sprawdzą się jako wakacyjny obiad?

Warzywne sałatki sprawdzą się również jako danie obiadowe. Można dodać do nich grzanki, makaron lub ryż, wtedy jeszcze bardziej nas nasycą. Jednak przygotowując posiłki latem, musimy tworzyć je z produktów spożywczych, które wtedy są ogólnie dostępne. Czerpania z dobrodziejstw sezonowych owoców i warzyw to klucz do sukcesu w wakacyjnej kuchni. Przykładem może być chociażby cukinia, z której można przygotować pyszne leczo. Fani chłodników, czyli zup na zimno powinni zwrócić uwagę na botwinkę oraz ogórki, które świetnie sprawdzają się w takiej roli. Klasyczne ziemniaki z koperkiem oraz jajko sadzone i kwaśne mleko to zestaw obiadowy dla lubiących proste i tradycyjne rozwiązania w kuchni. Latem bardzo często grillujemy. Warto więc któregoś dnia przyrządzić obiad właśnie w taki sposób. Mięso z kurczaka przygotowane na ogniu świetnie skomponuje się z pieczonymi ziemniakami, czy szaszłykami stworzonymi z ulubionych składników. Trzeba ponadto pamiętać, że także obiad może być „na słodko”. W takiej roli sprawdzą się na przykład pierogi leniwe, pierogi z truskawkami lub borówkami amerykańskimi, knedle ze śliwkami. Widać więc, że jest w czym wybierać – dzięki temu bez względu na stosowaną dietę, można przygotowywać latem posiłki, które z chęcią zje cała rodzina.

Jakie przekąski wybierać latem?

Warto zwrócić uwagę także na to co zjadamy między głównymi posiłkami. Przede wszystkim powinno się pić dużo więcej wody, szczególnie w trakcie najbardziej upalnych dni. Lepiej zrezygnować ze słodyczy oraz słonych przekąsek. W zamian za to można samodzielnie przygotować desery, których kaloryczność oraz zawartość cukru będą zdecydowanie niższe. Można także wybierać różnego typu owoce – borówki, maliny, truskawki, porzeczki, jabłka, nektarynki, czy arbuz. Jeśli przed podaniem się je schłodzi, dodatkowo zagwarantują one fantastyczne orzeźwienie. Z letnich owoców i warzyw można przygotować także smakowite soki oraz koktajle. Nie tylko zaspokoją one pragnienie, ale i sprawią, że głód nie będzie nam dokuczał.

Podsumowanie

Przygotowywanie posiłków latem powinno odbywać się zgodnie z następującymi zasadami: spędza się niewiele czasu w kuchni i korzysta się z dobrodziejstw natury. Ma być szybko i smacznie. Warto więc zadbać o to już wiosną i wygospodarować w ogródku miejsce, gdzie posadzi się lub posieje warzywa, które latem będzie można dodawać do niemal wszystkich posiłków. Wtedy będzie możliwe utrzymanie smukłej sylwetki, a także dostarczenie swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.